[...] żywieniowe. Jedni ze stresu przestają jeść, inni za to nie mogą się opanować. W jaki konkretnie sposób stres wpływa na nasze nawyki żywieniowe? Stres może wpływać na to, ile jesz Jak już wspomniałam, każdy na stres reaguje inaczej. Dla niektórych jedzenie to szansa na wyciszenie się, uspokojenie, poprawę nastroju. Taka tendencja nazywana jest [...]
[...] wpływając na otaczające ją narządy. Zasoby ektopowe są ulokowane w mięśniach szkieletowych, sercu, naczyniach krwionośnych i jamie brzusznej (tłuszcz trzewny). O ile tłuszcz w mięśniach u sportowców jest czymś naturalnym, jest to lokalne źródło energii do pracy długotrwałej, to już stłuszczenie wątroby nie wróży danej osobie długiego [...]
Oferta produktów dla wegan staje się coraz szersza. O ile z dawnych lat większość z nas pamięta pewnie paczki pełne czegoś, co przypominało wysuszoną gąbkę, a co nazwane było kotletem sojowym, tak dziś idąc do sklepu, możemy przebierać do woli. Możesz kupić roślinne kotlety mielone, panierowane, różne rodzaje kiełbasek, wegańskie plastry [...]
Klasyczny skład współczesnego keczupu opiera się najczęściej na koncentracie pomidorowym uzupełnionym o przyprawy, ocet oraz cukier. Mimo iż jest to produkt przetworzony i w pierwszej chwili można uznać go za coś małowartościowego, to jednak gości on prawie w każdym domu, nawet u osób zdrowo się żywiących. Źródła: Caseiro, M., Ascenso, A., [...]
[...] inne działanie wykazują poliole, czyli alkohole wielowodorotlenowe o właściwościach słodzących, które nie są w pełni trawione, w związku z czym nie dostarczają tylu kalorii, ile standardowe węglowodany. Mają niski indeks glikemiczny oraz stymulują produkcję metabolitów mikrobioty jelitowej, które stanowią ważny element układów: pokarmowego, [...]
[...] większości badań wykorzystujących kwestionariusze dotyczące jedzenia i aktywności, naukowcy faktycznie zmierzyli procent tkanki tłuszczowej u uczestników i udokumentowali, ile ćwiczeń wykonywali tygodniowo, prosząc ich o noszenie akcelerometru. Przeprowadzono nawet badania krwi, aby upewnić się, że uczestnicy nie mają we krwi produktów rozpadu [...]
[...] że tego typu składniki są często stosowane w produkcji dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jest to zatem kwestia pewnych kompromisów. Sam sos do "lekkich" nie należy. O ile osobiście lubię sos czosnkowy oparty na jogurtach, tak tutaj odniosłam wrażenie, że bliżej mu do majonezu niż lekkiego, kwaskowatego jogurtu. Jednak nie wyobrażam sobie [...]
[...] smaków - kokosowy. I żeby tego było mało, to z dodatkiem chrupiących migdałów. Wiele tego typu wyrobów wegańskich ma specyficzny smak i po prostu czuć, że to coś innego. O ile wielu wegan za smakiem mięsa nie tęskni i nie musi mieć zamienników, które smakiem łudząco przypominają kurczaka, tak temat słodkości jest nieco inny. Niestety są spore [...]
Szukając czegoś ciekawego, co by się nadało zarówno jako wkład do sałatki, jak i do dania głównego, natknęłam się na fileciki roślinne z Garden Gourmet. Bardzo mi się podoba, że wegańskie produkty zachęcają dziś swoim wyglądem i opakowaniem. Dawniej raczej nie można było na to liczyć, więc wegetarianie i weganie mogli się czuć nieco [...]
Pasty kanapkowe są super dodatkiem do śniadań i nie tylko. Wiem, że przeciętny śmiertelnik, myśląc o kanapce, widzi przede wszystkim kromkę chleba z serem lub wędliną. I pewnie wielu zastanawia się, co taki weganin może zjeść w ramach tej "kanapki". Co ciekawe, weganie zwykle mają naprawdę bujną wyobraźnię i tworzą mnóstwo ciekawych past, a ich [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witam mam pytanie , dziennie zjadam ok 3200 kcal na masie i zastanawia mnie to czy ilość zjedzonych cukrów ma jakiś negatywny wpływ na moją diete tzn. białka jem wystarczająca tj.2,5 g na kg i reszte zapotrzebowania kalorycznego pokrywam różnie tłuszczami i węglowodanami i tu moje pytanie jeśli przykładowo zostanie mi te 400 kcal to moge [...]
Witam. Kiedyś przeczytałem, że powinniśmy jeść 5% cukru naszego zapotrzebowania, dzisiaj, że 10%. Jak to w końcu jest, jaka jest najbardziej optymalna ilość? I czy im mniej tym lepiej? I czy jest jakaś odgórna granica, której nigdy nie powinniśmy przekraczać? Np. górnik ciężko pracuje i ma zapotrzebowanie załóżmy 5000kcal, to musi zjesć 500g [...]
Jak w tytule. Kusi mnie żeby kupić sobie dobre cappuccino np Jacobs Mika, tyle że nie ma podanego składu. Ile może być cukru na porcję? Z 10 gram, czy więcej?
Mam w przepisie informację aby dodać 300 gram cukru, nie wiem jak to przeliczyć na łyżki lub na szklanki proszę o odpowiedź .Proszę o podpowiedź 300 g cukru ile to szklanek.Będę bardzo wdzięczna za szybką odpowiedź bo wszyscy w domu czekają na ciasto.
[...] ale przede wszystkim tym obecnym w żywności wysoko przetworzonej. To nie są optymistyczne statystyki, zwłaszcza, że jak głoszą prognozy – zjawisko będzie przybierać na sile! Zły, zły cukier Cukier, czyli sacharoza sam w sobie nie jest czynnikiem toksycznym. W końcu składnik ten występuje naturalnie choćby w owocach, które uważane są za [...]